Kun pakkanen alkaa paukutelemaan nurkkapieliä, on aika kaivella esille villasukat. Toinen huomion saava asia on kotimme sydän, lämmityksestä vastaava tiilikasa jota leivin uuniksikin kutsutaan

Viime päivinä on palanut halko poikineen. Olen aina ollut hieman arka hyödyntämään tätä kaveria ruoan laitossa, mutta kun sähkön hinta nousee koko ajan niin pitää pikku hilja opetella. Niinpä päivänä muutamana hyppäsi pakasteesta parin kilon lihakimpale jäisenä pakettina suoraan uunin perille lämmittelemään. Puolen yön maissa huomasin että pitäähän se mausteliemikin keitellä, ja tällainen siitä liemestä tuli

1 litra vettä

1 dl merisuolaa

3 mustapippuria

2 valkopippuria

3 laakerilehteä

5 maustepippuria

2 rkl punaviinietikkaa

Kiehautin nuo ja annoin jäähtyä

Ja sitten yöllä heräsin ajatukseen että paisti pois uunista, ja klo 4.00 hiivin uunon luukulle ja otin paistin uunista, totesin kypsäksi ja pudotin mausteliemeen ja nostin ulos

Aamun sarastaessa kunnolla nostin paistin vielä jääkaappiin, avasin telkkarin ja kuulin kuinka Jyrki Katainen kertoi juuri tehneensä jääpaistia... Että mikä sattuma!

Ja miltäs se maistui? Hyvää on. Annoin lillua sen tuossa liemessä noin 8 tuntia. Ihan hyvin oli makua saanut. Kastikkeen tein muuten siitä lihasta valuneesta nesteestä ja maustoin sen parilla lusikallisella tuota maustelientä, hieman kermaa siihen ja avot! Loppu paisti odottaa vielä jääkaapissa syöjäänsä, maistuu erittäin hyvälle ruisleivän kanssa.

Ja mikä loistava aasin silta! Joku aika sitten sain anopilta leivän juurta. Se on kymmeniä vuosia vanhaa. Hyvin happani taikinani, mutta kun amatööri olen niin tein tietenkin taikinasta liian jäykkää, ei jaksanut oikein nousta.. Mutta kuvia siitäkin:)

Jo tässä sen näkee että liikaa tuli jauhoja! Tuoksu oli tosi hyvä ja maku ihanan hapan, mutta jäykkää...

Minulla ei ole harjaa jolla olisin uuninpohjan uskaltanut pestä... Kuten näette, limput ei oikein onnistunut.

Reikäleipiin olen ihan tyytyväinen, ne kohosivat hieman. Koetin siis tehdä ruisleipää pelkästä rukiista hapattamalla. Seuraavalla kerralla paremmin:) Ainakin nyt ymmärrän vähentää jauhojen määrää. En luovuta ennen kuin oma leipä onnistuu, suola osui ainakin nappiin.