Ohje tähän kakkuun on kopioitu suoraan kirjasta Euroopan mestarikokkien pöydässä, jälkiruoat. Ohjeen sanotaan keksineen Savojin herttuan, Amadeus VI:n hovikokki, mastari Chiquart, joten kunnia hänelle:)

Tavallaan en pidä ohjeista jotka tehdään tahallaan monimutkaisiksi, mutta tätä kakkua teki mieleni kokeileman lähinnä sen takia että tähän kakkuun ei lisätä leivinjauhetta tai ruokasoodaa, ja halusin maistaa miltä lime maistuu sokerikakussa. Tätä kakkua tehdessä tarvitaan kaksi eri leipomiskulhoa, rengasvuoka joka poikkeuksellisesti voidellaan voilla ja jauhotetaan sokerilla! Ennen valkuaisten vatkausta, kulho huuhdellaan etikka suola seoksella, ja sen jälkeen kuppi huuhdellaan vielä vedellä.

Savojin sokerikakku

4 munaa

175g sokeria

1 limen kuori raastettuna

100 g vehnäjauhoja

30g maissitärkkelystä

voita ja sokeria

suolaa etikkaa

 

1. erottele munan keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja 100g sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita tähän vaahtoon limenkuoriraaste, puolet vehnäjauhoista ja puolet maissitärkkelyksestä. Voitele ja sokeroi rengasvuoka tässä vaiheessa.

2.Huuhtele mieluiten teräskulho etikka suola liuoksella ja sen jälkeen vedellä. Vatkaa tässä kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, sekoita sen jälkeen loppu sokeri valkuaisvaahtoon.

3.Sekoita puolet valkuaisvaahdosta keltuais-jauhoseoksen joukkoon, lisää sitten loput jauhot ja maissitärkkelykset. Kääntele lopuksi loppu valkuaisvaahto taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa 45 minuuttia. Huom! minun vanha uunin raatoni ilmoitti etä kakku on valmista jo 35 minuutin kuluttua, eli vanhus käy välillä liian kuumana! Kumoa valmis kakku jäähtymään.

4. Tarjoile hyvin jäähtyneenä ohueksi leikattuina viipaleina. Ohjeesta poiketen hunnutin kakun vielä sokerilla, se kun tuntui niin luontevalta!

Jokohan kahvi olisi tippunut...