Tällainen torttu tällä kertaa. Meillä minä olen ainoa joka tykkää paistetusta omenasta, joten luulin että itse saan tämän tortun syödä, mutta olin väärässä, kelpasi muillekkin! Resepti on mukaelma saman tyyppisistä tortuista mitä löytyy kun selaa nettiä,  muun muassa makuja.fi sivustolta löytyy lähes sama. Näitä pie tyyppisiä tuntuu yhdistävän tuo nypitty voitaikina, joissa korostetaan että jääkylmää vettä pitää laittaa!!! No tässäpä ohje tähän minun versioon.

Tarvitaan piirakkavuoja halkaisijaltaan 24 cm

Pohja:

6 dl vehnäjauhoja

0,5 tl suolaa

0,5 tl ruokasoodaa

150g voita, voi laittaa vaikka vähän reilumminkin mutta tuo riittää

1 dl vettä

Nypi kuivat aineet ja voi murumaiseksi, lisää vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Laita kylmään odottamaan kun käsittelet täytteen.

Täyte:

1 dl sokeria

1 dl fariini tai muuta tummaa aromikasta sokeria

1 dl vehnäjauhoa

1,5 tl kanelia

0,25 tl neilikkaa

0,5 tl suolaa

yhden sitruunan mehu

1 kg kotimaisia kirpeitä omenia

25g voita

1 muna voiteluun

Mittaa kulhoon kuivat aineet, poista omenista siemenkodat ja lohko omenat jauhoseokseen. Pyörittele omenalohkot jauhoseoksessa ja purista joukkoon sitruunanmehu. Kannattaa tässä vaiheessa nyppiä joukkoon myös se voi nokareina kun se saattaa muuten unohtua ja on aika kinkkinen homma pujotella se jälkikäteen sinne täytteen sekaan...

 

Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse pohja, painele pohja voideltuun piirakkavuokaan. Kaada päälle täyte ja oikeastaan tässä vaiheessa siihen täytteen päälle voisi sen voin laittaa, mutta tahtoo unohtua... kaulitse loppu taikina kanneksi. Nypi reuna vaikka sormilla tiiviiksi ja voitele tortun pinta kananmunalla. Tee viiltoja tortun pintaan jotta ylimääräinen höyry pääsee karkuun.

Paista torttua uunissa ensin kymmenisen minuuttia 250 asteessa, ja jatka paistamista vielä 1 tunti 175 asteessa.

Anna jäähtyä hieman, että täyte ehtii kiinteytyä, ja nauti esimerkiksi vaniljajäätelön kera.

...aika kätevä tämä kukkateline tässä oven pielessä.