Juhannuksen kunniaksi lakritsaisia kovia makeisia strömsöön tyliin. Kun näin strömsöössä että ne tekivät itse kovia karkkeja, jäi mieleeni itämään siemen, josko minäkin!

Ensimmäinen vaihe oli metsästää tuo ohje käsiini, ja yle.fi/olotila oli oikea paikka! Ja seuraava vaihe oli metsästää aineita. No, Confetti oli glukoosin koti, ja maustepörssi oy oikea paikka hankkia lakritsa uutetta.

Minä en löytänyt mistään teflonilla päällystettyä leivonta alustaa, mutta öljytty uunivuoka jossa teflon pinnoite ajoi saman asian! Lisäksi muokkasin tuon annoksen pienemmäksi. Käsineinä minulla oli puuvillakintaat joiden päällä kertakäyttö käsineet, ja nekin tietysti öljyttynä. Ja vielä tärkein tarvike, lämpömittari joka näyttää tarkasti milloin ollaan oikeassa lämpötilassa! Niin, ja oli mulla käytössä vielä paistin lasta jonka myös öljysin, että sokeri ei tartu kiinni.

 

OHJE

0,5 dl vettä

250 g sokeria

63 g glukoosia

3 rkl lakritsa uutetta

 

vesi ja sokeri ja glukoosi pannaan kattilaan, ja seosta keitetään kunnes mittari näyttää lämpötilaksi 162 c astetta. Ei vähemmän kuin 157 eikä enemmän kuin 165. Se sokeriseos lämpenee kiehuessaan aika nopeasti oikean lämpöiseksi, joten mittari kannattaa olla seoksessa koko ajan kun keittää.

Kaada oikean lämpöinen seos öljyttyyn teflon vuokaan, sen kokoiseen että sitä pystyy kääntelemään öljytyllä paistinlastalla.

Tässä vaiheessa viimeistään kannattaa laittaa kintaat käteen!

Kun seos on hieman jäähtynyt siinä käännellessä, lisää lakritsauute ja jatka kääntelemistä. Kun alkaa vähän sitkistymään niin voi jatkaa kääntelyä ja vaivaamista käsin.

Venyttele ja pyörittele taikinaa ja lopussa, kun se on vielä käsiteltävissä, venytä pötkyksi ja leikkaa palasiksi. Palaset on hanakoita tarttumaan toisiinsa kiinni, joten ne kannattaa leikata suoraan pintakäsittely aineeseen. Itse pyörittelin valmiit namit tomusokerin ja lakritsauutteen seoksessa. Ja nämä namit kannattaa säilyttää pussissa että eivät ime ilmasta kosteutta.

Hyviä nameja tuli, tosin ehkä olisi riittänyt 2 rkl laku-uutettakin, mutta strömsöön ohjetta mukaillen... Ja minä tykkään lakusta!

Ohje oli siis tällaisen aloittelijan toteutettavissa, karvahattuvehkeillä!

 

Samalla kun tilasin nettikaupoista nuita juttuja, tilasin myös salmiakki uutetta ja taatusti helpoimman tien muffinsseja, valmista minttusuklaa muffinssi ainesta! En tosin tänään enää jaksanut niitäkään vääntää, pitopalvelu pitää välillä kiireisenä...