Turisteilta saamani omenalaatikko hupeni toivotussa ajassa kun keittelin ompuista hilloa ja tein loput sekamehuksi. Hillon keitin hillosokeripussin kyljestö löytyneellä ohjeella mutta puolitin ohjeen. Eli reilu kilo omenia kuorineen, siemen kodat pois. Keitin pienessä vesimäärässä pehmeäksi ja soseutin kärsällä. Ja lisäsin sitruunamehua. Puoli kiloa hillosokeria ja kuumennettuihin purkkeihin. Hilloon olisi kannattanut käyttää ehkä hieman kirpeämpiä omenia, mutta luultavasti tämä hillo sopii oikein hyväksi käytettynä täytekakussa esim mustaherukkahillon kanssa. Valutin hillon purkkeihin sihdin läpi, jotta ei tulisi ikäviä sattumia

 

Tällainen on meidän oma mehutehdas! Muutama vuosi sitten huutokaupasta 12 eurolla huudettu marjuri. Kertalataus vajaa 10 litraa marjoja tai hedelmiä. Tämä mehumaijahan toimii niin, että tuohon alimpaan osaan laitetaan vettä niin paljon kuin mahtuu. Päälle laitetaan tuo osa jossa on letku, siihen valuu valmis sokeriton mehu joka valutetaan letkua myöten johonkin astiaan, itse laitan suoraan kattilaan. Ja tuon letku-osan päälle tulee se lävikkö johon marjat ja hedelmät laitetaan. Itse en marjoja pahemmin puhdista, kunhan multaa eikä pilaantuneita marjoja tule joukkoon! Ja kansi päälle. Tässä mehumaijassa ei tuo kansi ole oikein tiivis niin laitan aina tuon leivinpaperin tiivisteeksi.

Keitetään hellalla niin että vesi tuossa alimmassa astiassa alkaa kiehumaan, 5 on hyvä lämpö koko ajan. Kiehutetaan tunti, sammutetaan levy ja annetaan olla vielä noin tunti, eli mehustus kestää kerralla pari tuntia. Mehua kannattaa valuttaa putkesta aina välillä, heti kun sitä alkaa muodostumaan. Tällä keittimellä kertalatauksella saa nelisen litraa mehua. Lisään yhteen satsiin aina noin 1 kg sokeria, omenista ja marjoista tehtyyn mehuun riitti noin 700g mutta esim puolukkamehu vaatii sokeria ihan koko kilon/satsi. Kuumennan mehua kattilassa koko ajan sekoitellen että sokeri sulaa.

Mehun säilytän jääkaapissa ja osan pakasteessa, jos mehun laittaa kuumennettuihin pulloihin niin se säilyy hyvänä viileässä seuraavaan kevääseen.

Viimeiseen mehusatsiin laitoin mustikoita, puolukoita, mustaherukoita ja omenoita. Tuli oikein hyvää mehua!